Akrylfug, også kalt lateksfug eller malingsfug, er en type fugemasse som brukes til å tette og fylle sprekker og hull i ulike materialer, for eksempel tre, gips, betong og mur. Den er vanligvis basert på en vannbasert akrylharpiks, noe som gjør den enkel å påføre og rengjøre. Akrylfug er en populær fugemasse til mange ulike bruksområder, fordi den er enkel å påføre og tørker raskt. Den kan også males over etter tørking, noe som gjør den ideell til bruk i maleprosjekter der man ønsker en sømløs og glatt overflate. 

Påføring av Akrylfug

Akrylfug brukes ofte til å tette sprekker og hull i vegger, tak, vinduer, dører og gulv. Den kan også brukes til å fylle hull i treverk eller til å tette rundt rør og andre installasjoner.

Se filmen om hvordan du påfører akrylfug.
Når du skal bruke akrylfug, begynner du med å rengjøre materialet der fugemassen skal påføres. Når fugemassen har tørket helt, bør den males over med en egnet farge, da den kan gulne over tid.

Akrylfug er en praktisk og allsidig fugemasse som kan brukes til å tette og fylle sprekker og hull i ulike overflater.

Malerfug - lateks eller akryl. Hva er forskjellen?

Kjært barn har mange navn pleier man å si, men er det noen forskjell på lateks og akryl?

Bindemiddel
Akryl er en type plast som er bindemiddelet i fugemassen.

Kjemisk sammensetning
Akryl er en syntetisk polymer laget av akrylmonomerer.

Styrke og fleksibilitet
Akrylbaserte produkter er vanligvis sterkere og mer fleksible enn lateksbaserte produkter, noe som gjør dem bedre egnet til bruk i utendørs miljøer der de er mer utsatt for vær og vind.

Bindemiddel
Lateks er en type gummibasert emulsjon som brukes som bindemiddel.

Kjemisk sammensetning
Lateks er basert på lateksgummi, som er et naturprodukt som utvinnes fra gummitrær.

Styrke og fleksibilitet
Lateksfuger gir ofte en litt hardere fuge. Lateksfuger egner seg vanligvis til mindre prosjekter der overflaten ikke utsettes for store påkjenninger.

For å oppsummere er forskjellene mellom lateks- og akrylfug hovedsakelig deres kjemiske sammensetning og egenskaper når det gjelder styrke og fleksibilitet. Akrylfug er vanligvis mer allsidig enn lateksfug fordi den kan brukes på flere overflater, for eksempel tre, gips, betong og mur. Valg av materiale avhenger av bruksområdet og hvilke egenskaper som kreves for prosjektet.

Shore-verdi = hard eller myk fug

Shore-verdien i fugemasser brukes til å måle elastisiteten eller hardheten til fugemassen når den er ferdig herdet. Shore-verdien måles ved å måle motstanden når en inntrykker presses inn i overflaten på en fugeprøve. Jo høyere Shore-verdi en fugemasse har, desto hardere og mer slagfast er den.

For å bruke Shore-verdien ved valg av fugemasse er det viktig å ta hensyn til hva fugemassen skal brukes på. For eksempel kan en fugemasse med høyere Shore-verdi være bedre egnet til utendørs bruk der den vil bli utsatt for store værpåkjenninger.

Fugemasse        

Casco PaintFlex

Casco Målarfog

Casco Building Acrylic

Casco Acrylic Basic

Shore-verdi

15

35-40

40

45