Liming utendørs kan være en utfordring på grunn av påvirkning fra værforhold og miljøfaktorer. Det krever nøyaktighet og omtanke for å oppnå best mulig resultat. Ved å velge riktig lim, forberede overflaten riktig, kontrollere temperatur og fuktighet, bruke riktig limteknikk og vedlikeholde de limte overflatene regelmessig, kan du sikre at limingen holder lenge. 

Ting du bør tenke på når du limer utendørs

Valg av materialer

Det er viktig å velge lim som er konstruert for å tåle ulike værforhold som fuktighet, temperaturendringer og UV-stråling. Eksempler på limtyper som egner seg for utendørs bruk, er polyuretanlim, epoksylim og værbestandig trelim.

Temperatur og fuktighet 

Temperatur og fuktighet kan påvirke limets ytelse og herdeprosess. Det er viktig å følge anbefalingene i produktbladet for å oppnå best mulig resultat. Liming i ekstremt kalde eller varme temperaturer kan påvirke limets herding og styrke negativt.

Klargjøring av overflaten

Overflaten som skal limes må være ren, tørr og fri for fett, olje og andre forurensninger. Eventuell rust eller løst materiale bør fjernes for å sikre en sterk og holdbar liming. Det kan også være lurt å bruke en primer eller aktivator for å forbedre limets vedheft til overflaten.

Limingsteknikk

Det er også viktig å bruke riktig limteknikk for å oppnå en sterk og holdbar liming utendørs. Dette kan innebære å påføre limet i et jevnt og tynt lag på begge overflatene som skal limes, unngå overflødig lim som kan renne eller skape bobler, og bruke trykk eller klemmer for å sikre at de limte overflatene er ordentlig sammenføyd under herdeprosessen.

Riktig lim for liming utendørs

Casco® Fix-It er et monteringslim for kalde og fuktige overflater som kan brukes både innendørs og utendørs. For liming på mange forskjellige materialer uten primer. Lett å påføre, meget god bestandighet mot varme og fuktighet. 

Casco® SuperFix er et supersterkt monteringslim med tettende egenskaper og utmerket vedheft til de fleste materialer, unntatt fettholdig plast. Ujevnheten i fugen kan være flere millimeter. Limfugen blir fyllende og elastisk. Har god bestandighet mot vann, varme og kulde, og mot mange ulike kjemikalier som olje, aceton, eddiksyre, white spirit etc. Kan brukes både innendørs og utendørs. 

Casco® Strong Epoxy Professional er et epoksybasert 2-komponentlim som tåler vann, husholdningskjemikalier og løsemidler av ulike slag. For liming av metaller, keramikk, porselen, krystall, glass og elfenben. Godt lim til bruk mellom tette materialer. 

Casco® Strong Epoxy Rapid er et epoksybasert 2-komponentlim som er ideelt for raske, sterke og usynlige reparasjoner. Ideelt for rask, sterk og usynlig reparasjon av keramikk, porselen og glass. Limet er krystallklart og tåler temperaturer opp til ca. +100 °C. 

Casco® Strong Epoxy Metal er et tokomponent epoksybasert, metallfarget og slitesterkt epoksylim. Fester metall (stål, aluminium, jern) til hverandre eller til stein, tre, betong og ulike syntetiske materialer som Formica, polyester og bakelitt. Ekstremt sterk limfuge med høy kjemikaliebestandighet. Egnet for fylling av små hull i radiatorer

Casco® Cascol Polyurethane er et løsemiddelfritt trelim som herder under påvirkning av fuktighet i luften og fra materialene som limes. For liming av tre mot tre, tre mot metall, stein, betong og ulike plastmaterialer. For innendørs og utendørs bruk og har en nesten transparent limfuge. 

limma utomhus