Hull i skjøtene i takpappen eller sprekker ved pipebeslaget kan på kort tid føre til fuktskader. Her er en enkel måte å få tettet sprekker og hull i taket før vinterens nedbør gjør små problemer større.

ARTIKKELEN ER SKREVET AV IFI.NO I SAMARBEID MED SIKA | Publisert 07.01.2022

Taket er husets paraply og må holde tett, slik at det ikke regner inn eller renner smeltevann inn på loft og i huset. Og vann finner veien gjennom de minste sprekker! Med Casco RoofSeal tetter du raskt og enkelt både små og store vannveier. 

De svakeste punktene er skjøter i takstein, takpapp eller -plater, beslag ved pipe, ventilasjonshetter og andre gjennomføringer, og ved takfot og vindskier. Sjekk taket ditt et par ganger i året – gjerne både om høsten og når vinteren har sluppet taket. Kontroller også at vannet føres vekk av takrenner og nedløpsrør og at disse ikke har sprekker. 

Finner du skader, kan de være lette fikse selv: 

– Casco RoofSeal både limer og tetter mot fukt og hefter godt på de fleste materialer. Massen er et miljøvennlig alternativ til bitumenbaserte produkter. Alle som har et hjem trenger denne, sier Eivind Handrum, produktsjef hos produsenten Sika. 

Miljøvennlig fugemasse 

Fugemassen limer, tetter og forsegler, og kan brukes på de fleste materialer som brukes på tak: takshingel, takplater, rustfritt stål, galvaniserte plater, lakkerte takplater, kobber, tre, eloksert aluminium og kan til og med brukes på asfaltpapp (bitumenbelagt takpapp). RoofSeal hefter også til fuktige underlag.

– RoofSeal er et proft produkt som er enkelt å bruke – alt du trenger er en tube tettemasse og en fugepistol, samt en kniv til å skjære av tuppen med, sier han.

Finner du en rift i takpappen eller en skjøt der limet har sluppet taket, er det bare å pumpe frem litt fugemasse og presse sammen materialene slik at massen flyter ut. I større sprekker som kan oppstå ved pipebeslag og andre gjennomføringer, brukes en bunnfyllingslist før du fyller opp med fugemasse.

– Bunnfyllingslisten sikrer at fugen kun hefter til to motstående sider – og ikke i bunnen også. Da holder fugen seg elastisk slik at den ikke sprekker opp. RoofSeal forblir elastisk i både kulde og varme, sier han.

Tåler lave temperaturer 

Massen er lett å presse ut, og søler du litt er den lett å tørke vekk fra fingre og verktøy med Casco Brutal Wipes eller tilsvarende våtservietter.

– At massen oppnår god vedheft også når underlaget er fuktig, gjør det lett å tette for eksempel lekkende takrenner og nedløpsrør med Casco RoofSeal.

– Den kommer i to farger – sort og teglrød. Etter herding kan den overmales med de fleste vanlige malingsystemer. En god arbeidstemperatur i underlaget er +5 °C eller mer, men massen herder også ved lavere temperaturer. Det tar bare litt lengre tid. Den er temperaturbestandig helt ned i -40 °C, og tåler mye når den er herdet, sier Handrum.

Full herding oppnås under gunstige forhold etter en måned, og da har fugemassen en rivefasthet på 4 N/mm og kan strekkes til 2,5 ganger sin egen lengde uten å briste. Det dannes en hinne på fugen etter cirka 40 minutter og den er støvtørr etter 2-3 timer.