Når utemøblene går opp i liminga, finnes andre utveier enn å kjøre dem til gjenbruksstasjonen. Både løse tredeler og skruer som ikke lenger biter, kan festes med lim. 

ARTIKKELEN ER SKREVET AV IFI.NO I SAMARBEID MED SIKA | Publisert 22.05.2023 

 

Cascol

Over det ganske land stilles terrassene endelig i stand til en ny sommer med uteliv, og etter en lang vinter i boden eller under en presenning i hagen setter vi frem hagemøblene. Opplevelsen av det gode livet blir ikke helt den samme hvis tremøblene føles vinglete å sitte i, eller om armlenene til hvilestolen har løsnet. 

Heldigvis finnes det ofte en lett løsning på det: Lim. Å fikse og reparere er både enkelt, bærekraftig og bedre for lommeboken enn å kjøpe nytt. 

 

Den lille (oransje) hjelper 

Cascol

– Store temperatursvingninger og fuktvariasjoner utsetter hagemøblene for store påkjenninger. Treverket sveller og krymper i takt med at det blir fuktig og tørker ut igjen, og med tiden kan sammenføyningene, limskjøtene og skruene bli løse. Istedenfor å kjøre vinglete hagemøbler til fyllinga, kan du lime dem sammen, slik at de holder i flere sesonger, sier Eivind Handrum, som er teknisk produktsjef hos Sika Norge. Sika distribuerer Cascos trelim til hele landets byggevarebutikker, fargehandlere og andre steder der du finner verktøy og hobbyprodukter.

I 70 år har ulike Cascol-lim i de karakteristiske oransje flaskene hjulpet oss med å stabilisere vinglete stoler og bord, reparere knekte hageredskaper, og gitt ekstra styrke til ulike skjøter. I Cascos serie med trelim finnes limtyper til de aller fleste oppgaver – både innendørs og ute.

– Cascol har vært Norgeskjent i en mannsalder, og limet finnes i flere utgaver for forskjellig bruk. Den oransje flasken er den samme, men fargen på korken viser forskjellen, sier Handrum. 

Cascol

Fiks tremøblene 

Til utemøbler, hageredskaper og andre gjenstander i fuktige miljøer brukes et utendørs trelim. 

– Cascol Outdoor tåler både fukt og bevegelser i treverket og er perfekt å bruke til skjøt- og monteringsliming, ved snekring og reparasjon av møbler, dører og vinduer utendørs, sier Handrum. 

Lime tre mot annet materiale 

Hvis skruene i møblene løsner fordi hullene er blitt for store, brukes et polyuretanlim for å lime skruene fast.

– Cascol Polyurethane er utviklet for å lime tre mot metall, plast eller keramiske materialer, men det limer også tre mot tre. Limet kan brukes til å feste eller fikse dører, porter, stolper, treskilt og postkasser med mer, sier Handrum.